We all love to chiness food. when ever you go for lunch to any restaurant most wanted dish is chicken Manchurian. so todays I will tell you how can you make easily this recipe in house. lets starts with ingredients.
We will need:
Chicken breast cut in cube- 1,1/2cup
Tomato Ketchup-1cup
Cornflour-1cup
Salt-1tsp
Black paper powder-3/4tsp
Soya souce-1tsp
Red chili powder-1tsp( make paste with 1tbsp vinegar)
Grated Garlic-3tsp
sugar-1tsp
Onion cute in cube- 1 pcs (large)
Capsicum cube-1/2 pcs (large)
Oil for gravy-1/4cup
Oil for deep fry
Egg-2pcs
Method: Wash your hand before start or you may wear gloves. In a large bowl add chicken. Add soys sauce, black paper powder, salt, sugar, corn flour, egg into bowl and mix until all combined. ( if egg is large you may need to add egg slowly). keep a side for 30 minutes.
In a pan heat oil for deep fry. Stove heat should be medium. Now drop chicken pcs one by one very carefully. don't over crowed the pan. don't need to stir ,just cook for 2-3 minutes . when chicken pcs floating over oil just fold upside down and remove from oil and keep on kitchen towel to drain extra oil . fry all the chicken pcs .
For gravy: In a pan heat oil over medium flame. add garlic and fry until dark brown. Add ketchup ,stir well. add chili ,salt and 2 cup water. bring it just boiling point. Add chicken pcs and stir. cook for 3-4 minutes over medium flame . (after 3-4 minutes check gravy if you want more thick then keep it for more 2-3 minutes. but I want them runny so 3-4 minutes is enough for me). add capsicum, onion and stir to mix well. now cook over high heat for 1 minutes then remove from stove.
pour into serving dish and sprinkles some toasted sesame seeds. enjoy with fried rice
We will need:
Chicken breast cut in cube- 1,1/2cup
Tomato Ketchup-1cup
Cornflour-1cup
Salt-1tsp
Black paper powder-3/4tsp
Soya souce-1tsp
Red chili powder-1tsp( make paste with 1tbsp vinegar)
Grated Garlic-3tsp
sugar-1tsp
Onion cute in cube- 1 pcs (large)
Capsicum cube-1/2 pcs (large)
Oil for gravy-1/4cup
Oil for deep fry
Egg-2pcs
Method: Wash your hand before start or you may wear gloves. In a large bowl add chicken. Add soys sauce, black paper powder, salt, sugar, corn flour, egg into bowl and mix until all combined. ( if egg is large you may need to add egg slowly). keep a side for 30 minutes.
In a pan heat oil for deep fry. Stove heat should be medium. Now drop chicken pcs one by one very carefully. don't over crowed the pan. don't need to stir ,just cook for 2-3 minutes . when chicken pcs floating over oil just fold upside down and remove from oil and keep on kitchen towel to drain extra oil . fry all the chicken pcs .
For gravy: In a pan heat oil over medium flame. add garlic and fry until dark brown. Add ketchup ,stir well. add chili ,salt and 2 cup water. bring it just boiling point. Add chicken pcs and stir. cook for 3-4 minutes over medium flame . (after 3-4 minutes check gravy if you want more thick then keep it for more 2-3 minutes. but I want them runny so 3-4 minutes is enough for me). add capsicum, onion and stir to mix well. now cook over high heat for 1 minutes then remove from stove.
pour into serving dish and sprinkles some toasted sesame seeds. enjoy with fried rice
যা লাগবে
মুরগীর বুকের হাড় ছাড়া মাংস -১,১/২কাপ (কিউব করে কেটে নিতে হবে)
টমেটো কেচাপ-১ কাপ
ক র্নফ্লাওয়ার -১কাপ
লবন-১চামচ...
চিনি-১চামচ
গোল মরিচ গুড়া- ৩/৪চামচ ( মানে চামচের ভাগের ৩ভাগ)
সয়া সস-১চামচ
মরিচ গুড়া -১চামচ ( ১টে: চামচ ভিনেগার দিয়ে পেস্ট করে নিবেন, কালার সুন্দর হবে)
রসুন গ্রেট ক রে নিবেন-৩চামচ
পেয়াজ কিউব-বড় ১টা
ক্যাপ্সিকাম কিউব- অর্ধেক টা ( আমার ক্যাপসিকাম বড় ছিলো তাই অর্ধেক নিছি)
তেল গ্রেভির জন্য-১/৪কাপ
তেল -মাংস ভাজার জন্য
ডিম-২টা
মুরগীর বুকের হাড় ছাড়া মাংস -১,১/২কাপ (কিউব করে কেটে নিতে হবে)
টমেটো কেচাপ-১ কাপ
ক র্নফ্লাওয়ার -১কাপ
লবন-১চামচ...
চিনি-১চামচ
গোল মরিচ গুড়া- ৩/৪চামচ ( মানে চামচের ভাগের ৩ভাগ)
সয়া সস-১চামচ
মরিচ গুড়া -১চামচ ( ১টে: চামচ ভিনেগার দিয়ে পেস্ট করে নিবেন, কালার সুন্দর হবে)
রসুন গ্রেট ক রে নিবেন-৩চামচ
পেয়াজ কিউব-বড় ১টা
ক্যাপ্সিকাম কিউব- অর্ধেক টা ( আমার ক্যাপসিকাম বড় ছিলো তাই অর্ধেক নিছি)
তেল গ্রেভির জন্য-১/৪কাপ
তেল -মাংস ভাজার জন্য
ডিম-২টা
No comments:
Post a Comment