Friday, 10 February 2017

Cotton cheese cake

you will need:
cream cheese-1/2 cup+1 tbsp (140 gm) home made
flour-7 tbsp
milk-1/2 cup
cornflour-2,1/2 tbsp
butter-3 tbsp
sugar-7 tbsp
egg-5
lemon zest if you want

Method: Turn on stove. heat should be lower.place a pan on the stove and pour milk into pan.Add cream cheese ,keep stirring to avoid burn in bottom.After 2-3 minutes it will look thicker now add butter. keep moving your spoon. when its look much thick remove from heat. separate egg yolk from egg white. keep egg white into separate bowl.beat egg yolk and add slowly cheese mixture until both mix well. now sieve flour and corn flour. add with egg yolk by adding 1/3 of flour mixture once. use septula and just fold with egg mixture. keep a side . 
beat egg white with sugar until its turn into stiff pick. just fold egg white with egg yolk mixture by add 1/3 portion each beach. cake batter is ready.
i used cake pan size round 19'' and height 3''. use butter paper in pan.pour cake batter into pan.  now place this cake pan on the water bath. put cake pan along with water bath into oven over 150'c . bake for 80 minutes . remove from oven and let it cool. remove cake pan side by using knife and flip it out from pan. slowly remove butter paper from cakes bottom and side. cut into pieces and enjoy   

|for more info please check my video. check youtube link below
https://youtu.be/RCx0u58j5uw


ক্রিম চিজের কটন কেক
যা লাগবে
ডিম-৫টা
দুধ-১/২ কাপ
হোম মেইড ক্রিম চিজ -১/২কাপ+১টে: চামচ( ১৪০গ্রাম)
(ভিডিও ক্রিম চিজের https://youtu.be/nceOZFaWCYw
ময়দা-৭টে: চামচ
কর্নফ্লাওয়ার-২,১/২টে: চামচ
বাটার-৩টে: চামচ
চিনি-৭টে: চামচ
লেমন যেস্ট- সামান্য ( আমি দেই নাই)



কম আচে চুলা জ্বালিয়ে দিন।একটি প্যান বসিয়ে দিন।দুধ ডেলে দিন।ক্রিম চিজ দিয়ে দিন,ক্রমাগত নাড়ুন যেনো তলায় না ধরে ২/৩ মিনিট পরে দেখুন ঘন হয়ে এসেছে বাটার দিয়ে দিননাড়তে থাকুন অনেকটা গাঢ় হয়ে যাবে। এবার নামিয়ে নিন ডিমের কুসুম আর সাদা অংশ আলাদা করে নিন।কুসুম ফেটিয়ে নিন ভালো করেএবার এক হাতে অল্প করে ক্রিম চিজের মিশ্রন ডালুন আর অন্য হাতে নাড়তে থাকুন চিজ মিশ্রন কুসুমের সাথে মিশানো হয়ে গেছে।ময়দা, কর্নফ্লাওয়ার মিশিয়ে নিন









Wednesday, 1 February 2017

Shondesh



Shondesh
You will need
Chana-1/2 cup
Milk-600 ml
Powdered sugar-tbsp
Cardamom powder-1/tsp
Almond sliced-for decoration

Method: on a stove heat milk. keep moving spoon to avoid burning. when its reduced on half add chana and keep mixing by pressing down. after few minutes its will turn into thick mixture now add sugar powder and cardamom. it will turn into sticky form. now remove from stove and pour into grease pan or plate. press evenly and give a rectangle shape. spread sliced Almond on the top and keep into fridge for 2 hours. After 2 hours cut into square shape as you want. i give shape into big pecs so from this recipe i got 8 pecs shondesh.


সন্দেশ খেতে কার না ভালো লাগে। তাও আবার ঘরে যদি বানানো হয় তা হলে তো কথাই নাই ।  চলুন জেনে নেই রেসিপি ।
ছানার সন্দেশ

যা লাগবে
ছানা-১/২কাপ
দুধ-৬০০মিলি...
চিনি গুড়া -৬টে: চামচ
এলাচ গুড়া-২টির
কাঠবাদাম কুচি
কাজু কুচি
প্রণালী : দুধ চুলায় আচে দিয়ে ঘন করে নিতে হবে। ক্রমাগত নাড়তে হবে যেন তলায় না লাগে। অর্ধেক এর কম হয়ে আসলে ছানা দিয়ে নাড়তে হবে। অল্প আচে রেখে চামচ দিয়ে চেপে চেপে নাড়তে হবে। যখন মাখা মাখা হবে চিনি, এলাচ গুড়া দিয়ে নেড়ে নিতে হবে। আঠালো হলে নামিয়ে ঘি লাগানো বাটি বা ট্রে তে নিয়ে সমান করে নিতে হবে। বাদাম কুচি দিয়ে চেপে দিয়ে ফ্রিজে ২ ঘন্টা রেখে দিন। পরে বের করে পিছ করে কেটে নিন।আমি একটু বড় পিছ করেছি তাই ৮পিছ হয়েছিলো।
  
 

Tuesday, 31 January 2017

muhan taal







যা লাগবে
বেসন-২কাপ
ঘি-৩/৪ কাপ
এলাচ -৩টিকে ভেংগে গুড়ো করে নিন।
বাদাম-আধা ভাংগা করা ২টে: চামচ

চিনির সিরার জন্য:
চিনি-১কাপ
পানি-৩/৪কাপ
দুধ-২চামচ

প্রনালী: ঘি গরম করে নিন।একটি প্লেটে বেসন নিয়ে তাতে ৩টে: চামচ গরম ঘি দিয়ে মাখিয়ে নিন।(দেখতে ব্রেড ক্রাম্ভ এর মত লাগবে।) ঘি আবার চুলায় বসিয়ে দিন মাঝারি আচে গরম করুন। এবার বেসন ঘি এর মধ্যে দিয়ে মাঝারি আচে বাদামি করে ভেজে নামিয়ে নিন। অন্ন প্যানে পানি চিনি মিশিয়ে মাঝারি আচে রেখে নাড়ুন।যখন ফুটে উঠবে দদুধ দিয়ে দিন,দেখবেন চিনির ময়লা টা ভেসে উঠবে সররে মত,চামচ দিয়ে ময়লা তুলে ফেলে দিন। চিনির সিরা টা ঘন আঠালো হয়ে আসলে (এক টু হাতের আংলে নিয়ে দেখুন,দুই আংগুলের মাঝে যদি এক তারের মত দেখা যায় তার মানে চিনির রেডি।) বেসনের মিশ্রন ডেলে নাড়তে থাকুন।যখন গা ছেড়ে আসবে নামিয়ে একটি তেল মাখানো প্লেটে ডেলে সমান করে চারকোনো করে নিন।আধা ইঞ্চি পুরো করে নিন।এবার বাদাম ছড়িয়ে দিয়ে একটু চেপে দিন যেন বাদাম বসে যায়। পুরোপুরি ঠান্ডা হলে কেটে নিন। উপভোগ করুন মজাদার মোহন থাল।


You will need

Besan-cup
Gee/Dalda-3/cup
Cardamom -3 (crushed)
Nuts- roughly crushed 2 tbsp

For suger syrup
Suger-1cup
Water-3/4 cup
milk-2tsp.

Method: Heat the gee. In a bowl mix 3tbsp heated gee with besan that mixtures wil look like bread crumb. Now heat the gee over medium flame. pour besan mixture and fry until its look brown,nice aroma wil speard all over your kitchen smile emoticon. now remove from heat and keep a side.

In another pan mix water and suger. heat over medium flame. when bubbles start add milk, you wil see a thin leyar apear,with spoon remove this leyar from syrup. now with a spoon test the syrup. if its look thick its ready to add besan.( you can test with finger, just rub and seprate the finger fron each other you will see a thin line apear mean suger syrup is ready). now add besan and mix well. stir until its leave the pan. now remove from heat pour on grased plate,speared. garnished with nuts. press lightly that nuts can set. now let it cool complitly,then cut in square and enjoy

Youtube link
https://www.youtube.com/watch?v=VDm4AbbCLb8

Balushai sweet /misti




You will need
Flour-1,1/cup
yogurt-1/cup (thick one)
baking powder-1/tsp
baking soda-1/tsp
Dalda or Butter-3,1/tbsp
sugar
-1,1/cup
water-cup
rose water-2/3 drop
oil-for fry.
mawa -for decoration.

Method: Mix flour,baking powder,baking soda and sieve twice. pour dalda on flour and mix well until look crumble. now add yogurt and just mix them ,don't need to knead . keep a side for 15 minute.

on stove make sugar syrup . syrup should be thick. when you touch with finger you wil see the making line between two finger. remove and let it warm.

heat oil over low flame. mix the dough lightly and divide in 16 portion. make ball and press between palm.now press by finger on middle. make them all this way.drop 6 of them. cook 7 minute over low flame don't need to move them.after 7 minute turn other side and cook for another 6 minute. remove and drain oil and drop in sugar syrup. stir and remove from syrup. drain excess syrup by jali . now deep in mawa and keep in fridge. enjoy the balushai

Friday, 27 January 2017

grilled chicken




grilled chicken

ingredients:
chicken -1
coriander paste-3tbsp......
onion paste-1/4cup
gaৃrlic paste-1tbsp
ginger paste-1/4tsp
turmeric-1tsp
cilli powder-1tsp
cumin powder-1/2tsp
meat mashala-2tsp
soya sauce-1tsp
tandoori mashala-2tsp
tomato sauce-3tsp
salt-1/2tsp
lemon juice-2tbsp
butter 2tbsp.


method:mix all the mashala in a bowl .only left the butter.then bland it once ( i use shel pata).clean the chicken well. let it dry mean shouldn't be water left on chicken. after dry apply mashala mixture over chicken . use your hand ,don't left any single corner then starch with knife . speared all over chicken.now cover the bowl with politin and keep it in freezer for over night. its better you prepared 1 day before ( if u don't want to wait so long can keep for 6 hour).next day bring the chicken in normal. then grilled it for 25 minute at 200c. after that brush butter and let it bake for 5 minute.. remove and serve it ..with sauce...

Chicken kufta curry



Ingredients:
Chicken breast mince-1 ½ cups
Tomato paste-1 cup (see the note)...
Egg white-1
Flour-2tsp
Chopped onion-1(¾ cup)
Grated ginger- ½ tsp
Grated garlic-1tbsp
Garam mashala/curry powder-1/2tsp
Salt-1 ½ tsp
Cumin powder-1/2tsp
Bay leaf-2 small
Black paper cursed /powder-1/4tsp
Oil-1tsp
Water-1cup
Chopped coriander - 3tbsp.
Green chilli-5/6 (cut in four pieces)

Tomato paste- place 6 tomatos on pan and keep over stove over low flame. Lid for 2 minute it will soft. Remove and bland them. Sieve to remove the skin n seeds. Your tomato paste is ready to use.

Method: In a bowl mix mince+ ½ tsp salt+ flour+ black paper+ ginger+ 1tbsp coriander leaves. Keep a side until sauce is ready.
In a pan pour 1tsp oil and heat over stove on low flame. Add bay leaf +garlic+ onion+ 1/2tsp salt. Fry them for 5/6 minute or until little fry and soft. Add tomato paste+ cumin powder+ garam masala, stir n cook until tomato paste reduces half. Add1 cup water and bring boil, simmer for 1 minute. Now make ball with mince mixture and drop into the sauce. Lid for and cook for 6/7 minute over medium low flame. Turn the mince kufta .add green chilli and cook for another 6/7 minute. Add coriander leaves and remove .enjoy tasty healthy chicken kufta

Chicken fry curry


Ingredients:
Chicken leg-6
Ginger paste-1/4tsp
Garlic aste-1tbsp...
Chopped onion-3 medium
Onion paste-1/4 cup
Termaric-2tsp
Chilli powder-2tsp
Salt-2tsp
Soya souce-1tsp
Meat mashala-2tsp
Tomato sauce 1/2tsp
Garam masala-1/4tsp
Cinnamon-1stick small
Cardamom-2
Bay lef-1
Oil-1/4cup
Lemon juice -1tbsp (optional).

Method: cut leg in two portions, wash them well and with knife give them few small cut that can absorb mashala. In a bowl mix termaric1tsp,chilli powder 1tsp,salt1 tsp ,Soya souse 1/2tsp,meat mashala1tsp,tomato sauce 1/4tsp,garam masala 1 pinch, lemon juice. After mix all the ingredients add chicken leg and cover well, keep a side for 20 minute. Heat the oil in a pan, heat should be medium. Fry the meat in oil until they look dark brown. After fried all the pieces keep a side. Now add chopped onion, cardamom, cinnamon, bay leaf in this oil. Until onion look brown from side keep stirring. When onion look brown add ginger-garlic paste fry few then add onion paste. Fry 2 minute and add all the rest of mashala . Fry 1 minute add ¼ cup water. Lid id and cook until dry. Add fried legs and mix with mashala . Let it cook in mashla in low flame for 1 minute. Check them to avoid burning. Add 1 cup water and lid it. Cook for 15 minute. After gravy look thick and meat cooked remove and serve.
See More